Darwin priset

Darwinpriset är en årlig humoristisk utmärkelse, som tilldelas den eller dem som förmodligen förbättrar mänsklighetens genetiska anlag genom att oavsiktligt ta livet av sig eller steriliserar sig på ett utomordentligt klantigt eller idiotiskt sätt. Utmärkelsen är namngiven efter evolutionsteoretikern Charles Darwin.

(18 februari 2014, Storbritannien) Scott McKimmies Volkswagen Cabriolet Automat skulle nog av de flesta inte anses vara trafiksäker, men för en praktisk mekaniker kan en brist betraktas som en säkerhetsfunktion.

Tidigt en tisdagsmorgon utanför puben Phoenix i Corby startade 39-åringen sin bil på sitt vanliga ovanliga sätt, sträckte sig in under motorhuven och förde ihop två kablar för att starta bilen.

Tyvärr hade Scott glömt att växelföraren stod i Drive och att dra åt handbromsen. För att göra saken värre hade han också ställt upp den förhöjda tomgången så att motorn inte skulle dö. När han höll kablarna mot varandra gick startmotorn runt och motorn startade.

Bilen satte fart framåt och slog omkull honom. På grund av den förhöjda tomgången fortsatte bilen med Scott framåt som en Duracell-kanin och orsakade 36 ”separata skador” på den olyckliga mannen.

Som framvisades i en polisutredningsvideo för domstolen gjorde Scotts justeringar att bilen kunde gå upp till den högsta växeln!

Obducenten Anne Pember bedömde en oavsiktlig död med denna sammanfattning:

”Det är helt klart att orsaken till denna tragedi var den ovanliga startmetoden som McKimmie använde för att starta sin bil.”

Bisarrt, tankeväckande eller humor? Välj själv. ”Darwin Awards” hyllar Darwins teori om det ”naturliga urvalet”, och sedan 1994 får ett antal människor årligen priset postumt efter att de på mer eller mindre korkade sätt ha orsakat sin egen död.

Bland 2006 års pristagare finns bland andra:

Den brasilianske verkstadsarbetaren som försökte öppna en granat med en slägga. Explosionen dödade honom, skadade arbetskamraten svårt och blåste fullständigt ut verkstaden han jobbade i. Dessutom började ett antal bilar brinna på gatan utanför.

Innan han tog till släggan hade han försökt öppna granaten ett antal gånger genom att köra över den med sin bil.

I Belize försökte Kennon, 26, upprepa Benjamin Franklins experiment att vetenskapligt bevisa att åskblixtar innehåller elektricitet. Kennon gick ut i ovädret och sände upp en drake som han bundit fast med koppartråd, men koppartråden träffade en högspänningsledning och Kennon dog omedelbart. Enligt olika nyhetsbyråers rapportering av händelsen jobbade Kennon som elektriker.

De två amerikanska collegestudenterna som förmodligen skulle testa hur deras röster förändrades efter att ha andats in helium. De drog ner en reklamballong som var fylld med gasen och kröp in i den. De hittades senare avlidna inuti den tomma ballongen.

Mera här https://darwinawards.com/ , fast på engelska.

Läsningen gör att egna misstag framstår i bättre dager.

Svenne