Sylves första träff uppföljning

Så är vi igång med årets träffar! Sylve kallade till sin första träff i går kväll. Vi träffades på Biltema i Karlskrona, 29 bilar med 50 personer! Efter lite mingel i snålblåsten körde vi till det hemliga målet som var MCT Brattbergs fabrik i Lyckeåborg. Där parkerade vi inne på området bakom låsta grindar för att lotsas fram Bengt Johansson, teknikansvarig och Kristian Andersson.

I personalmatsalen visade Bengt bildspel och filmer som visade företagets anor och utveckling sedan 1759 till idag. I begynnelsen tillverkades kopparplåt till takbeläggningar, sedan gick man över till klippspiktillverkning. Spik tillverkades till 1960, därefter blev det allehanda tillverkning av plåtdetaljer fram till att Nils Brattberg fick iden till kabelgenomförningar. Tillverkningen kom igång efter 1955 när patenthandlingarna blev klara.

MCT Brattberg är företaget som tillverkar den ursprungliga kabeltätningen till i princip all industri, marin, kärnkraftverk och byggnationer.

Efter företagspresentationen visade Bengt och Kristian oss fabriken med maskinparken och det välfyllda lagret.

Mycket intressant att få insyn i företaget och dess produkter – vi kör ofta förbi, men att företaget hade så stor omsättning och kunder över hela världen visste jag inte.

Efter visningen av fabriken kom så nästa överraskning! Vår Sylve hade verkligen börjat med full gas – han hade fått en generös sponsring av Cityhallens Håkan Thiberg, hela 5000 kronor till klubbens väl!

Detta firades med läcker smörgåstårta, givetvis inhandlat på Cityhallen med dricka! Alla mumsade i sig med välbehag.

Stort tack till Sylve för en kanonträff!

Varmt tack till Bengt Johansson och Kristian Andersson för gästfrihet och intressant studiebesök!

I fabriken råder givetvis fotoförbud, men här följer Sylves bilder från personalmatsalen som är den gamla klippspiksfabriken;

Svenne