Hemgjord elförzinkning del 2

Vid mina första försök klippte jag till en liten bit karosseriplåt och körde den i badet under ca 10 minuter. Därefter har den fått hänga utomhus i en månad. Resultatet är mycket bra och plåten har klarat sig helt utan rostangrepp. Denna detalj har inte polerats med stålull, utan hängts ut som den kom upp ur badet.

Jag har tillverkat lite fästen för stänkskydd och elförzinkat dom som en grundbehandling. Fästena ska sedan målas och stenskottskydd läggas på.

Skulle man misslyckas med förzinkningen är det bara att ta till favoriten citronsyra i blandning 1:10. Citronsyran tar effektivt bort zink och lämnar rent stål/järn. Jag använder denna metod om jag ska svetsa förzinkade detaljer. Som ni vet stör zink svetsningsprocessen oavsett metod och avger skadliga gaser.

Jag kan nu konstatera att det funkar bra att elförzinka hemma, resultatet är givetvis avhängigt underlagets släthet och renhet. Vill man ha ett bra resultat måste detaljen slipas och poleras, ungefär till en yta som ska förkromas.

Det är svårt att slipa ner i svetsdiken, men roterande stålborstar funkar något så när. Efter slipning tvättar jag av detaljen med thinner och använder engångs gummihandskar så att fett från fingrarna inte stör processen.

Lycka till med egna tester.

Svenne