Modern teknik återskapar sällsynta delar

BVK-medlem Sven Andersson presenterar en intressant lösning på hur man på ett prisvärt sätt kan återskapa gamla och kanske till och med helt otillgängliga delar med den moderna teknik som kallas 3D-skrivare.

– – –

Inom vår hobby finns det många delar som är svåra att hitta med en därtill hörande prisbild.

Med modern teknik är det idag dock fullt genomförbart att skapa 3D-ritningar och skriva ut plastdetaljer med 3D-skrivare. I nuläget är plastdetaljer inte dyra att skriva ut medan metalldelar har ett prisläge som gör dem otillgängliga. Utvecklingen går dock extremt fort framåt så det dröjer inte länge innan vi ser printrar som kan skriva ut i metall till rimliga priser.

Första steget är att mäta upp detaljen så noga det går för att sedan göra en ritning i ett 3D-program.

Nedan följer bilder på de olika stegen för att tillverka en detalj till en blinkersreturbrytare till Chrysler 1960-62 som jag ritat och fått utskriven med 3D-skrivare. Den måttsatta ritningen publiceras ej av förklarliga skäl. Det ligger ganska mycket tid av mätning, provning och ändring innan den deformerade, krympta, spruckna och böjda armens korrekta mått och vinklar kunde fastställas.

(1) Så här brukar brytaren se ut när man demonterar den, armen har deformerats och gått av.

20170228_artikel_ModernTeknik01

(2) Bilden nedan visar en öppnad brytare.

20170228_artikel_ModernTeknik02

(3) Bilden nedan visar en söndrig arm.

20170228_artikel_ModernTeknik03

(4) När så armens dimensioner lagts in i 3D-programmet genereras en 3D-bild.

20170228_artikel_ModernTeknik04

(5) När måtten kontrollerats och bekräftats kan man gå vidare och skriva ut armen i en 3D-skrivare.

20170228_artikel_ModernTeknik05

(6) Här är den nya armen efter lite finjustering och putsning.

20170228_artikel_ModernTeknik06

(7) Den nya armen monterad i den rengjorda och justerade brytaren.

20170228_artikel_ModernTeknik07

(8) Slutligen den ”nya” reservdelen.

20170228_artikel_ModernTeknik08

Dagens 3D-program är mycket användarvänliga och är inte så svåra att sätta sig in i för personer med en allmänteknisk bakgrund och normala datorkunskaper. Givetvis är det en uppförbacke och en tröskel som ska övervinnas för att lära sig programmet, men sedan går det fort att skapa ritningar.

En enkel 3D-skrivare kostar från runt $400, cirka 3500 kronor och uppåt. Materialet kommer som en tråd på rulle och det finns många olika plaster att tillgå. Utskriftstiden för armen ovan är runt 5 minuter.

av Sven Andersson (medlem 857)