Svenska uppfinningar: BAHCO

20150815_artikel_bahco[BVK-Notiser Nr 60, Augusti 2015]

Sverige och svenskarna har under långa tider varit kända för sina uppfinningar men framförallt kvalitén i dessa produkter. Inte minst det svenska stålet som är väldigt ansett ute i världen. Denna gången har jag tänkt berätta om en sådan produkt, nämligen skiftnyckeln.

Tidigt lärde jag mig vikten av bra verktyg eftersom det var minst sagt eftersatt i barndomshemmet. Det behövdes verktyg när man skulle meka med cyklar och mopeder.

Snabbt lärde man sig att stod det BAHCO på så var det kvalitet. Tänger, mejslar och så naturligtvis skiftnycklar. Dessa genuina verktyg som tjänat så mycket gott. En del har jag kvar andra har fått ben, faktiskt oftare under tre barns uppväxt och med allt vad det innebär.

Att skiftnyckeln är en svensk uppfinning har väl de flesta av oss vetat om. Det är ingen tillfällighet att den i Danmark kallas svensknögle och i Ryssland sjvedik, den lille svensken.

Det fanns ställbara nycklar i både England och USA under 1800-talet. Men dagens utformning tog sig sin början 1891 då Johan Peter Johansson en västgöte född 1853,hundra år före jag såg dagens ljus, fick patent på en nyckel med två rörliga käftar. Liknande nyckel uppfann engelsmannen Joseph Stubs 50 år tidigare. Men 1892 utvecklade Johan den till dagens utseende med en fast käft och den andra rörlig. Nu var det samma princip som på rörtången som han fått patent på några år tidigare. Käftarna kunde föras tätt intill varandra och många dimensioner uppnås. I sin verksamhet hade han tidigare fått dra runt med fasta nycklar till varje enskild rörstorlek.

Skiftnyckeln har sina brister och vi känner alla till runda muttrar och skruvskallar. Men hellre en BAHCO än undermåliga plagiat. Namnet BAHCO framkom då Johan överlät försäljningen till B A Hjorth & Co. Skiftnyckeln gjorde nu succé över hela världen. Johan dog 1943 vid 90 års ålder, då hade han drygt 110 patenterade uppfinningar bakom sig. (Källa: Tekniska museet).

Hos en av knallarna på årets Nostalgia fick jag se hela familjer skiftnycklar för endast en femhundring. Nu behövde jag inte det men det blev några ”försvunna” tänger istället. Några bord längre bort hajade jag till när jag fick se ett par skiftnycklar, de med ”gripskåran” i ena änden. Prislapp på den ena 400 kr och 500 kr på den andra. Vadan detta? Jo på den första stod det Saab och den andra Volvo. Kanske ni har rariteter där hemma?

Max

Artikeln har tidigare varit publicerad i BVK-Notiser Nr 60, Augusti 2015.