Blekinge veteranbilsklubb på höstutflykt till Polen

BVK on Tour

Något utöver det vanliga fick medlemmarna i Bvk uppleva en höstdag i oktober.

Ett glatt gäng om 44 resenärer bordade Polenfärjan för att ta del av ett vänligt Polen.

Ett nedlagt regemente några mil utanför Gdynia i Polen var platsen för dagens besök. Regementet  (Gryf) är numera privatägt och omfattar allsköns fordon huvudsakligen från Öst. För en svensk entusiast är detta ett Mecka där alla sinnena får bekräftelse. Dagen började med att vi blev hämtade vid färjan av en Krupp veteranbuss från 1938, väldigt fint skick samt med ordentliga fartresurser. Orginalmotor och helrenoverad. Väl på plats började dagen med att åka rysk stridsvagn (T55)  för de som så önskade eller tysk bandvagn där hela gänget upplevde en hisnande färd i ett lerigt och gyttjigt skogsområde. Sånt som man inte vanligtvis gör här hemma. Diselröken låg som en tät dimma och stridsvagnen slickade i sig lite drygt 100 liter / mil, detta är självklart alla miljöpartisters våta dröm!  

Terrängjeepen (Mercedes modell G) blev mångas favoritupplevelse. Rena vilda västern ute i övningsområdet. Branta backar och hisnande stup klarade jeepen utan problem. Skitigt och kul.

Att få skjuta med en rysk Kalashnikov är en häftig upplevelse, hörselskydd rekommenderas. Att kasta handgrant och med avlyssningsutrustning söka efter minor är naturligtvis något som hör till allmänbildningen, här fick vi en lektion av krigets många baksidor. Som brukligt så behövde ingen gå hungrig eller törstig under detta 36 –timmars äventyr. Förutom att vi besökte Gryf valde några att shoppa i ”billiga” Polen. Kundvagnarna var välfyllda när vi anlände Karlskrona.

Sammanfattningsvis så var alla resenärerna fyllda av intryck, något som gjorde att det tog tid att somna till sjögången ombord på färjan.

 

Ett speciellt Tack till Stig och Margareta Sjöberg och de svensktalande Fabasguiderna som möjliggjorde denna totalupplevelse.

Vi som styrde och ställde var Pansargeneral Ståhl och Fältmarskalk Jonsson.

Ett stort tack till generalen och fältmarskalken för en kul och väl genomförd resa.

Ett litet galleri från resan.