JOCAR Hot Rods & Steelworks

Torsdagen den 26 augusti var det öppet hus på JOCAR i Sandbäck. Vi tog en tur ner i regnvädret för att titta på verksamheten. Jocar tillverkar Ford 32 roadster och 5W (fem rutor) karosser, helt i stålplåt. Jocar håller en mycket hög kvalitet och är berömda runt om i världen för sina fina karosser.

Att ta fram en ”ny” kaross för en 1932 års Ford är givetvis inte helt enkelt och kräver både yrkesmannakunskap och envishet för att realisera drömmen om ny frisk kaross.

Arbetet tar sin början med att hitta fina originaldelar i sådant skick att det går att skanna in dom i en speciell programvara. Därefter kan formen fräsas ut med CNC fräs. Verktygets yta är så fin efter fräsarbetet så att det endast krävs minimalt efterarbete med avslipning med en oscillerande slipmaskin.

Här är verktyget till det som på engelska kallas för cowl, plåten mellan vindruta och motorhuv
Här byggs karossen upp på en ram
Här ännu en kaross monterad på nytillverkad ram
En 32 roadster färdigmonterad
Femfönsterskupa med choppat tak
Hot Rod i Dirt track stuk
Härlig Willys pickup i Hot Rod utförande, förmodligen 38 eller 39, inne för reparation.
Ford 34

Vi kan summera besöket som mycket intressant och trevligt. Hamburgare och dricka fanns till självkostnadspris och firman bjöd på fika och bullar.

Svenskarna är internationellt högt rankade inom vetranbilshobbyn, renoveringar och nytillverkning, allt med hög klass. Extra kul att besöka Sveriges minsta bilfabrik.

Stort tack till Jonas på JOCAR för att vi fick komma och se verksamheten på nära håll.

Svenne