Bättre blinkersljud

Många upplever att man glömmer slå av blinkers om returen inte fungerar ordentligt, eller om rattutslaget varit för litet för att returen ska aktiveras.

Det enklaste är då att skaffa ett blinkrelä för LED-lampor som vanligtvis har ett inbyggt ganska bra ljud. Eftersom att LED-lamporna har låg konsumtion i förhållande till glödtrådslampor, är dessa reläer istället helt elektroniska och behöver därför jordning i det extra tredje stiftet. USA-bilar har vanligtvis blinkrelä med två anslutningsstift. Det brukar gå att dölja den extra jordkabeln relativt enkelt.

Jag har ett relä som Swedol säljer https://www.swedol.se/blinkrel-led-12vel-46613.html och vet att dessa relä har ett bra ljud som vanligtvis hörs även om radio eller stereo är på.

Om detta trots allt inte skulle lösa problemet så kan man enkelt bygga en ”Tick-Tock” som kopplar blinkrelät till en högtalare. Komponenterna kan man köpa på t.ex. Elfa till en billig peng. Här finner ni ett kopplingsschema för två olika inkopplingar;

Kopplingsschema med endast högtalare
Kopplingsschema för högtalare och radio

Har man en modern stereo så rekommenderar jag att man använder bilens eventuella originalhögtalare och inte kopplar in stereons högtalare. Man kan även dölja en liten högtalare under instrumentpanelen.

Jag har lött kablarna direkt på blinkreläets kontakter.

Ljudet blir definitivt noterbart men lite metalliskt. Notera att ljudet inte följer volymkontrollen om man kopplar in tillsammans med radion.

Svenne