Mera syrligt?

Nu när det är säsong för att fixa till, underhålla och förbättra våra bilar har jag ytterligare ett tips med citronsyra för rengöring. I detta exempel visas en kontaktbult av koppar till en startmotor-solenoid, en bit grov koppartråd och ett par kopparkablar som åkte med av misstag i tunnan när jag eldade skräp. kopparkablarna har alltså fortfarande rester av bränd isolering.

Blandningen är som vanligt, 1:10 och citronsyran har lösts upp i kranvarmt vatten. Med koppar och mässing går det fort och man måste bevaka badet – ligger delarna i för länge kan de svartna. Det svarta går dock att borsta bort, men då blir det ju dubbelt arbete.

Tiden här är cirka 6 minuter, den tid min kaffebryggare behöver för att brygga en kanna kaffe.

Det svarta på kontaktbulten är faktiskt lite fett, den grova koppartråden är helt ren och kablarna har bara rester av den brända isoleringen kvar.

Jag använder citronsyra för att rengöra oxiderade och ärgiga kablar i motorrum före lödning. Detta ger en perfekt lödning med god kontakt, något som kan vara svårt att uppnå med bara lödpasta eller lödsyra.

Citronsyra funkar bra även på mässing. När jag renoverar elektriska brytare och kontakter så får delarna ett bad i citronsyra.

Lycka till

Svenne