Citronsyra varmbad

Ni har möjligen läst min artikel här på hemsidan om blandning av citronsyra och tapetklister för att lösa upp rost på svåra ställen direkt på fordonet.

Nu har jag testat citronsyran i varmbad vilket är väldigt effektivt och snabbt. Citronsyran blandas som vanligt, 1:10 alltså en deciliter citronsyra per liter vatten. Värm upp citronsyran i en rostfri gryta, på en gammal elplatta till 75-80º temperatur. Har ni ingen styrning så kan temperaturen inställas grovt dels med elplattans olika steg, dels med gamla kopparmynt under grytan.

Vid mina tester har jag använt gravrostiga vattenledningsrör, tiden i varmbad var cirka en timme. Här nedan en bild på hur röret såg ut före och i bakgrunden efter.

Ett smalare rör, inte mindre rostigt – före och efter

För att kontrollera om och hur mycket citronsyran fräter på järn/stål så varmbadades en bit 0,9mm karosseriplåt i 75º under 6 timmar, därefter förvarades plåten i citronsyran under 4 veckor. I princip har inget av plåten påverkats.

Efter behandlingen sköljs delarna av med vatten, gärna varmt. Torka delarna med en värmepistol direkt eftersom att det annars gärna vill rosta snabbt igen. Ska delarna inte lackeras så anolja dom så klarar längre lagring nakna.

Gjutjärn får absolut inte behandlas med citronsyra eftersom gjutjärnet äts upp av citronsyran.

Efter det att citronsyra använts för rostlösning, varm eller kall antar blandningen till slut en gul nyans av rosten och processen. Det betyder att citronsyran har tappat verkningsgrad.

Späd upp citronsyreblandningen med vatten 1:3 – 1:5 och häll ut den.

Citronsyra är skadligt i högre koncentration för djur och växter.

Denna metod är billig och rimligt miljövänlig och mycket mera effektiv än andra på marknaden tillgängliga dyrare kemikalier, vissa av dessa med tveksam verkan.

Lycka till!

Svenne