Från ledljus till LED-ljus del 2.

Från ledljus till LED-ljus del 2
Här kommer fortsättningen till första delen.
Jag kommer att beskriva förbättring av blinkers, parkeringsljus och bakljus.

Introduktion
USA-bilar har normalt vitt sken i både parkeringsljusen och blinkers.
Original glödtrådslamporna hade vanligtvis beteckningen 1157 med en styrka av 3 watt för parkering och 32 watt för blinkers.
När bilarna så används i Sverige och Europa, faller det sig enkelt att montera lampor av typen BAYD 15 med 5 watt för parkeringsljus och 21 watt för blinkers.
Detta försämrar avsevärt skillnaden i ljusflöde mellan parkeringsljus och blinkers eftersom att 1157 lampan har en 970 % wattökning mellan parkering och blinkers, medan BAYD 15 21/5 lampan endast har 350 % wattökning mellan parkering och blinkers.
Vill man behålla original och höja synbarheten och därmed varsekommandet, bör man alltså alltid montera lampor av typ 1157.

Förbättring av parkeringsljus och blinkers
Genom att montera LED-lampor av typ Switchback BAYD 21/5 får man ett avsevärt bättre ljusflöde, dessutom ändrar lampan färg automatisk från starkt blåvitt parkeringsljus, till starkare orange blinkersljus för förbättrad säkerhet och varseblivning. Switchback LED-lampan kallas 5/21 men har ett avsevärt bättre ljus än glödtrådslampor med samma beteckning.

Funktion
När vänster blinkers är aktiv, lyser höger parkeringsljus blåvitt och vice versa.
Vid utbyte av glödtrådslampor till LED-lampor i parkering/blinkers alternativt bakljus/blinkers/bromsljus kan blinkrelä behöva byta ut mot ett LED-blinkrelä. Observera att motstånd helst inte ska monteras – då kvarstår förbrukningen på samma nivå som för en glödtrådslampa.
Ett typiskt LED-blinkrelä är; Blinkersrelä LED CF132-GL-02 (notera att de är av trepolstyp och behöver en extra jordkabel).

Parkeringsljus

Blinkers

 

Dessa Switchback LED säljs av olika firmor och passar direkt i BAYD 15 lamphållaren utan någon som helst modifiering.
När det gäller bakljusen råder samma förhållande som ovan, alltså hellre 1157 än 21/5 lampor.Jag har förbättrat bakljuset ytterligare genom att montera röda 1157 Plasma-LED lampor.
Blinkers

West Coast Classic Cougar Plasma-LED

OBS! Det finns en uppsjö av kopior på t.ex. E-bay, men endast plasma-led-lampor från West Coast Classic Cougar har visat sig duga och vara kompatibla med Switch-back blinkerslampor.
OBS! Dessa lampor är inte godkända i besiktningen, men jag har besiktat utan anmärkning vid minst 3 tillfällen.

Sven Andersson
medlem 857