Loreley

20170130_artikel_loreley_1Curt Piculell, Ronneby, skickade in ett bidrag till BVK om hur det var att köra bil Stockholm- Sundsvall för drygt ett sekel sedan. ”Den Piculell som omnämns i texten torde vara min farfar Axel (1868-1926), som var från Sundsvall men bodde i Östersund, och senare var direktör för tobaksmonopolet.

Den bil som min fader Wilh. Berglind inköpte år 1905 var en Loreley med en 4-cyl. vattenkyld motor på 10 hk. Ingen vindruta fanns på denna tid. Två st fotogenlyktor fram. Bakom förarsätet fanns en stor låda i vilken fraktades diverse verktyg, bensin och oljor m. m. I Jämtlant hade min fader lyckats utverka trafiktillstånd men i de övriga norrländska länen var det förbud för dylika fortskaffningsmedel. Min fader hämtade bilen i Stockholm i sällskap med en handelsresande från Sundsvall som hette Pickulell. Första gången de blev stoppade var strax norr om Uppsala, andra gången utanför Gävle, tredje gången i Gnarp. Länsmannen sprang runt bilen och skällde på dem. Pickulell steg då ur bilen och räckte över ett visitkort till honom och sade: ”Kommissarien stämmer, men kommissarien skäller icke, kör Berglind”, och sedan fick han vackert hoppa ur vägen. I Sundsvall gick de in på Hotell Knaust och åt, men under tiden blockerades gatan, där bilen stod, med människor så att de sedan, för att kunna köra vidare, var tvingade till att begära polishjälp. De körde därefter en tur upp till Norra Stadsberget för att visa att bilen även kunde klara höga stigningar. Vid den fortsatta färden upp till Bispgården blev de stoppade av länsmannen i Indal. För denna resa mellan Stockholm-Bispgården fick min fader sedan böta 10 kr i vart och ett av de län där han stoppats och sammanlagt 40 kr. En tid senare blev det även tillstånd för bil i Ångermanland och ganska snart följde de andra länen samma exempel. År 1908 när en hel del bilar kommit i marknaden och särskilt i trävarudistrikten vid kusten bildade min fader Sveriges första automobilklubb i Härnösand.

Bispgården den 6/4 1971, Nils Berglind

Följande är den inskickade bilden/texten/artikeln i original.

20170130_artikel_loreley_2

Klicka på bilden för att se den i större version.

Ett bidrag av Curt Piculell, Ronneby