SVT: Veteranbilsklubb satsar på egen mekaniker

20160615_artikel_svt_blekingeBlekinge Veteranbilsklubb fyller 50 år och i samband med en träff visade klubbens egen mekaniker upp sina färdigheter. Klubbens vice ordförande är gammal fordonslärare och kommer att erbjuda en mek-utbildning för de klubbmedlemmar som vill. TEXT: SVT BLEKINGE / HENRIK FRIBERG och PETRA EKELOF

 

 

SVT Blekinge logoArtikeln är hämtad från SVT Blekinge 2016-06-15.

 

 

– Det handlar om både teoretiska och praktiska inslag. Gör man saker och ting enklare ökar intresset men gör man det komplicerat tappar man intresset automatiskt, säger läraren Saleh Sakhnini.

Kjell Ståhl är ordförande i klubben och är glad över initiativet.

– Många står och kliar sig i nacken. Kan man då få hjälp av en sån kille som Saleh, så är det guld värt. Jag vet ingen annan veteranbilsklubb som tillhandahåller kurser i veteranfordonsteknik, fortsätter han.

Smakprov

På bilträffen hinns det bara med ett smakprov inför hösten och vinterns treåriga fordonsutbildning som ska komprimeras till 17.5 timmar. Det är många av medlemmarna som menar att det är efterfrågat och att det finns mer att lära.

– Man kan gå lite djupare, få lite tips hur man kan lyfta en topp eller fixa en ventil. Man har ju inte vågat sådant där tidigare, säger Rolf Sturesson.

Roland Bonnier håller med.

– Det är bra om man kan få hjälp att föra vissa grejer själv, om man inte har tummen mitt i handen, skrattar han.

Nya bilar skrotas

Men Saleh Sakhnini menar att ingen tar hand om de gamla bilarna och att klubben egentligen bara bevarar ett kluturarv.

– Jag vill bevara bilarna till eftervärlden, avslutar han.

av Henrik Friberg och Petra Ekelof på SVT Blekinge

Läs artikeln på SVT Blekinge: Klicka här