Sydöstran: Finbilsägare jubilerar

20160327_artikel_sydostran_kjell_mercedesI 50 år har medlemmarna i Blekinge Veteranbilsklubb renoverat och vårdat sina ögonstenar. Häng med på en tur! TEXT: SYDÖSTRAN / GUNNAR SVENSSON

 

 

 

 

Sydöstran logoArtikel är hämtad från Sydöstran.

 

 

Den 2 april fyller Blekinge Veteranbilsklubb 50 år. Det gör den till en av landets äldsta.

Jubiléet ska förstås firas rejält. Inte nog med att medlemmarna ska festa på Ronneby Brunn med Wallmans på kvällen. Det händer saker under hela dagen.

Medlemmarna åker i samlade tropper i sina i finbilar från Karlshamn, Ronneby och Karlskrona klockan ett. Turerna går till retrolanthandeln i Alnaryd där det spisas lunch till jubileumsorkester.

Därefter blir det ”klurigheter med praktiska och intressanta inslag” innan färden ställs mot Ronneby och branschmässan.

Mässan hålls på Blekinge Convention Center mellan klockan 16 och 18. Nästan 20 utställare med anknytning till bilbranschen finns med: Albinsson & Sjöbergs förlag, lackerare, däckföretag, bilvårdsföretag bland annat.

Ett jubileumsfestande som heter duga, eller hur Kjell Ståhl, ordförande i klubben?

– Ja vi har anledning att fira extra.

Varför ska man hålla på med gamla bilar?

– Den som renoverar bilar mår bra. Det är ett slags terapi. Och så är det socialt, man bildar nätverk, träffar likasinnade.

Saleh Sakhnini, vice ordförande, fyller på.

– Det är ett kreativt arbete, många gånger skapar man något från scratch. Det är lättare än man tror, du behöver inte kunna allt själv.

Saleh själv kan faktiskt det mesta om bilrenovering. Som yrkeslärare på fordonstekniska linjen i Ronneby har han koll. Och delar med sig av kunskaperna på kvällstid, han håller kurser för medlemmarna.

– Jag tror inte några andra klubbar kan erbjuda det, säger Kjell Ståhl.

Klubben har nästan 600 medlemmar, utspridda över hela Blekinge. Jubileumsåret blir intensivt. Förutom evenemangen den 2 april blir det massor av träffar, marknader, utställningar och rallyn. En gammal förening, javisst, men mer livaktig än någonsin!

FAKTA: Blekinge Veteranbilsklubb

Klubben syfte är att hålla kulturarvet levande och att glädjen över att ha ett intresse ska genomsyra klubben. Man måste inte äga ett fordon för att bli medlem. Som veteranbil räknas fordon som är äldre än 30 år.

– – –

Läs artikeln på Sydöstran: Klicka här