BLT: Bengts passion är bilar

När Bengt Banhed ger sig ut vägen i någon av sina bilar, drar han blickarna till sig. Inte så konstigt med tanke på att det inte är några vanliga bilar han rattar.

– Min Chevrolet ska min ena dotter och hennes söner ta över sedan, det är viktigt för mig att veta att någon kommer att ta hand om mina bilar.

TEXT: BLT / LOTTA ANDERSSON

BLT logoDetta är en artikel från BLT.

 

Bilar, bilar, bilar. Och så en och annan motorcykel och moped. På gården står också en husbil och i garaget ligger andra fordon nedplockade i delar.

Några fritidsproblem har knappast Bengt Banhed, bosatt i Karlshamn sedan mitten av 1960-talet och för många något av Blekinges veteranbilskung. I våras lämnade han dock över ordförandeklubban i den förening han bildade för snart 40 år sedan:

– Ja, det blev 36 år som ordförande så nu tyckte jag att det var dags att lämna över, säger Bengt Banhed och syftar på Blekinge Veteranbilsklubb.

Samlingens nytillskott en Daf

Stolt förevisar han det senaste tillskottet i samlingen. En Daf av 1968 års modell, visserligen rena ungdomen jämfört med hans andra veteranbilar men ändå en raritet.

– Finns inte så många i Sverige. Den här har ägts av en bonde på Öland, den har gått 5880 mil och kostade 11670 kronor i inköp då, berättar Bengt Banhed.

Bilen har han tänkt att sambon Lena ska köra, den är automatväxlad och lättkörd. För det vill till att ha lite muskler och krafter när det gäller att köra ett par av hans andra bilar.

Vacker som få är den blå Chevroleten av 1930 års modell, populär att hyra bland brudpar i Blekinge. Men för att få se och provåka Bengt Banheds riktiga ögonsten, blir vi tvungna att åka iväg till ett annat garage. Därinne, bakom oansenliga bruna dörrar, står en Hupmobile från 1914. Otto Smith, son till Karlshamns kanske mest kända person, spritkungen L O Smith, köpte den och lämnade den sedan vidare till sin son. År 1928 avregistrerades bilen och på 1960-talet fick Bengt Banhed den i sin vård.

– Fast jag har ett avtal med Karlshamns museum som säger att den ska gå till museet när jag inte finns längre.

Modell Banhed

Som kommande projekt har han nu att renovera sin egenhändigt byggda bil, modellen heter förstås Banhed och är numera också veteranklassad, den konstruerade han 1954.

Den behöver ny lack men är annars i körklart skick. En riktig utmaning är en Delahaye från 1899 som just bara ligger i delar.

– Jodå, det finns alltid något att göra. Vi får se när det blir klart.

För den som vill få en glimt av Bengts bilar är tisdagskvällar ett säkert tips. Då träffas veteranbilsägarna runt om i länet. Sista tisdagen i augusti är det Karlshamns tur.

– – – – –

Läs artikeln på BLT genom att klicka här.